Geoportal ČÚZK
Access to map products and services


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



News

04.07.2024
ZABAGED® - aktualizace
more
27.05.2024
Aktualizace nové datové sady INSPIRE pro téma Ortofotosnímky (OI)
more
27.05.2024
Rozšíření celoplošné vrstvy "Císařských otisků"
more
17.05.2024
Aktualizace Data250
more
18.04.2024
Aktualizace Data50
more

News archives


Zveřejnění dokumentace metadatového profilu resortu ČÚZK a klienta pro editaci metadat

18.11.2010

.
Zveřejnění dokumentace metadatového profilu resortu ČÚZK a klienta pro editaci metadat
V bloku Metadata oddílu INSPIRE byla zveřejněna dokumentace resortního metadatového profilu ČÚZK pro data i služby. Tento profil byl zároveň začleněn do veřejné aplikace Editor metadat, ke které je zde rovněž dostupná aktuální uživatelská dokumentace.

Metadata všech souborů prostorových dat a síťových služeb resortu ČÚZK jsou poskytována v souladu s Nařízením ES 1205/2008 ve vlastním profilu, který je rozšířením INSPIRE profilu.

Profil ČÚZK zahrnuje metainformace doplněné o URL odkazy, které uživateli poskytují další praktické informace o příslušném produktu. Jedná se například o přímé napojení do aplikací Internetový obchod a Stav aktualizace produktů, cestu ke stažení vzorku souborových dat nebo prohlížení dat ve WMS klientu. Podle některých metadatových položek lze informace o datech a službách vyhledat prostřednictvím vyhledávací služby, která je založena na OGC CSW standardu.

Editor metadat je aplikace k volnému využití, umožňující v přehledné formě vytvoření a editaci vlastních metadatových záznamů, jejich validaci dle INSPIRE či vlastního profilu a následné uložení ve formátu XML. Umožňuje tak povinným subjektům vytvořit metadata dle prováděcích pravidel INSPIRE. Pro data a služby přílohy I a II směrnice tato povinnost vzniká k datu 3.12.2010.
Metadatové záznamy dat i služeb zveřejněné na Geoportálu ČÚZK jsou pomocí Editoru metadat uloženy s validací vzhledem k INSPIRE i resortnímu profilu.
.
.